Tinnitus

Zelfmoord is een begrip dat de laatste weken mijn aandacht méér trekt dan vroeger. Boeken over zelfmoordgedachten loop ik niet meer zonder er eens in te snuffelen voorbij. Het intrigeert me enorm. Het bericht van Dietrich Hectors is me dan ook zeker niet ontgaan. Hij stapte uit het leven omdat hij aan het aan tinnitus leed (lees hier de volledige afscheidsbrief). Voor de mensen die dit niet kennen:

Tinnitus, oorsuizen of fantoomgeluid is het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Het waargenomen geluid kan zo luid zijn dat het horen wordt belemmerd.

Ik ken (jammer genoeg) het fenomeen. Ik had er last van na het bezoeken van het concert van Blind Guardian in 2006. Ik had enkele dagen een constant gepiep in mijn oren. Het was verschrikkelijk. Ik was bang, zéér bang. Ik begon op internet te zoeken naar mijn probleem en al vrij snel vond ik “tinnitus” als antwoord. Ik was bang, maar vooral boos.

“Waarom heeft niemand mij hier ooit voor gewaarschuwd?”


Drie dagen met dit gepiep gingen voorbij en uiteindelijk herstelde mijn oren zich opnieuw. Sindsdien bezoek ik NOOIT, maar ook NOOIT nog een concert zonder mijn oordoppen. Vroeger de bekende gele goedkope doppen, later ben ik overgeschakeld op iets duurdere. Ik moet toegeven dat het nooit (nog) hetzelfde is. Een concert meezingen is vreemd. Je hoort jezelf (en dat is in mijn geval freaky) harder dan de mensen rondom je en de muziek wordt een pak minder intens. Maar er is geen andere oplossing zolang de decibels te hoog blijven!! Liever me minder goed amuseren dan de rest van mijn leven doof te zijn!

Sinds ik in contact gekomen ben met het fenomeen tinnitus, probeer ik iedereen hiervan op de hoogte te brengen. Ik heb gele oordoppen als reserve in mijn portefeuille gestoken. Voor het geval ik mijn zou vergeten of mijn vriendinnen er nodig zouden hebben.

Langs deze weg wil ik dan ook zeggen: bescherm uw oren, altijd en overal!

Advertenties

6 reacties op ‘Tinnitus

 1. Compleet akkoord. Zelf heb ik ook (lichte) tinnitus, en ik probeer echt wel om het te vermijden dat het erger wordt.

  Die kerel die zelfmoord pleegde had echter niet alleen tinnitus, maar nog een andere gehoorstoornis ook. Tinnitus is enkel het horen van geluiden die er niet zijn (de oorsuizingen/gepiep), daarnaast had hij nog een zware overgevoeligheid aan lawaai door die oorbeschadiging zodat zelfs typen op een toetsenbord hem pijn deed in het hoofd. De naam van die tweede aandoening ben ik ff kwijt.

 2. @soeverein: dank voor je reactie. Ben blij dat je mijn blog nog volgt! Ik weet wel dat hij niet alleen tinnitus had, maar ik ga hier ook niet als een dokter alles uitleggen (dat kan ik trouwens niet, hehe). Het andere noemt trouwens Hyperacusis, wat volgens mij nog erger is…

 3. ik denk dat ik er ook aan lijd
  gisterenavond merkte ik het opeens op
  ik ben heel bang dat het voor altijd blijft
  ik hoor een heel hoog piep geluidje
  zoals een krekel maar dan zachter
  ik hoop dat het weggaat
  ik denk dat het komt door teveel in mijn oor te pulken met een oorlepel en een pincet

 4. verleden week diagnose tinnitus gekregen van de NKO-arts,
  oorzaak: medicijnen-depressie-hoge bloeddruk-ouderdom
  vooruitzichten: onomkeerbaar
  remedie: zo min mogelijk in volledige stilte vertoeven, maar altijd zorgen voor een zacht geluid (muziek bv) op de achtergrond (omdat je er in volle stilte te veel op gaat focussen, waardoor het erger en erger zal worden. hoe minder aandacht je er aan besteed hoe minder hinderlijk dat het zal worden…hij gaf het vb van naast een spoorweg te wonen)

 5. Het slechtste wat je mensen met oorsuizen kan wijsmaken is: ‘dat je er maar moet mee leren leven’ of ‘het zit tussen de oren’ of ‘er zijn ergere dingen dan dat’. Oorsuizen: zelfs als je er niet op tijd bij bent is er wel degelijk iets aan te doen. In het ebook ‘oorsuizen100remedies’ staan er genoeg recepten om uit te proberen. Wat niet baat wat niet schaadt. De ene is geholpen met een voetbad met mosterdpoeder, de andere met een homeopatisch middel zoals helleborus, of met een klassiek medicijn zoals tranxene, of met moxa-acupunctuur, of met vinpocetine. Ons lichaam heeft een enorm herstellend vermogen en het zou zonde zijn om hiervan geen gebruik te maken.
  Arie Bergs, http://www.oorsuizen100remedies.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s