Afschuw

Exact 1 jaar geleden stond ze naast mij. Een brok van 120 kg. Een operatie en een jaar verder weegt ze vandaag de dag nog maar 52 kg. Het is ongelooflijk maar waar. Zou deze persoon op tv zijn gekomen, zou ik haar zeker niet geloofd hebben. Maar deze keer heb ik alles met mijn eigen ogen gezien. Ik heb gezien hoe deze dikke vrouw transformeerde naar een magere en knappe dame. En niet alleen haar gewicht veranderde, maar ook haar zelfvertrouwen en de aandacht van mannen. Het was grappig om te zien dat deze vrouw vroeger (bijna) geen blikken ontving en de dag van vandaag ze de mannen van haar moet afslaan. Knapper dan mij kan ik haar moeilijk noemen, maar qua zelfvertrouwen staat ze wel een pak verder dan mij. En dat is het hem nu net. Ze straalt zoveel zelfvertrouwen uit dat ze meer blikken van mannen dan mij toegeworpen krijgt.

En daar draait het altijd om. De vrouwen die de meeste aandacht krijgen, bezitten het meeste zelfvertrouwen. Maar bloedmooi  zijn ze zelden. De mooie dure kledij en make up zijn maar een omhulsel.

Ik heb dat nooit gehad. Zelfvertrouwen. En daarom ben ik jaloers op haar. Een beetje maar. Ik ben jaloers omdat ze de troeven van haar sexy slanke lichaam durft uit te spelen. Dat ze jurkjes draagt. Ik ben zelden sexy gekleed. Hoewel ik  hier op mijn blog ontzettend zelfzeker en sexy overkom, ben ik dat in realiteit helemaal niet. Ik draag zelden bloesjes met een decolleté en als ik ze draag zorg ik ervoor dat mijn haar erover valt. Jurkjes draag ik enkel in de paskotjes van een winkel. Het staat mij meestal ontzettend goed, maar kopen doe ik het nooit. “Wanneer zou ik dat dragen?”, vraag ik mij dan af. Op feestjes vind je mij zelden en mocht je mij willen vinden zit ik meer op het toilet of in de hoek van de zaal. Ik hou mij liever afzijdig.

Ik kan me niets anders voorstellen. Ik heb me al jaren gewrongen in gemakkelijke en eenvoudige kledij. Een broek en bloes moeten goed zitten. Je loopt er tenslotte een ganse dag in rond. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik elk moment ga flauw vallen door gebrek aan zuurstof. En over kleuren wil ik niet te veel nadenken. Dus neem ik resoluut altijd naar zwart. Zwart is chique. Zwart past bij alles. En zwart wordt niet snel vuil. Kortom, zwart past perfect bij mij.

Maar het lost mijn probleem niet op. Door mij te verstoppen onder een paar lagen zwarte wol, ga ik zeker niet meer zelfvertrouwen kweken. Integendeel. Het lijkt erop dat ik nog meer als vroeger mijn lichaam begin te ‘haten’ en nog harder mijn best doe om het te verdoezelen. Enkel hier op mijn blog laat ik geregeld wat van mijn lichaam zien, maar deze foto’s zijn zorgvuldig gekozen uit 300 andere foto’s. In het echte leven verafschuw ik mijn lichaam.

Verafschuw ik mezelf.

19 gedachtes over “Afschuw

 1. Alimonia,

  Ken je het blog ” Pretty uglies” ?
  Goed voor het zelfvertrouwen! Aja, wat ik ook nog moet zeggen, hopelijk behoud ze haar lijntje, want zelfvertrouwen is tengerder dan ijspegels! smelt weg als sneeuw voor de zon. 🙂
  groetjes,
  Daniël Gustaaf

 2. Ik zou een hele boom kunnen opzetten over het feit dat afschuw jegens je lichaam niet nodig is, echte schoonheid vanbinnen zit, enzovoort. Dat doe ik niet. Dat soort clichématig gezwets brengt je geen zelfvertrouwen (terug)!
  Zonder in zelfbeklag te vervallen (en/of jou de les te lezen) wil ik enkel dit zeggen: ikzelf zou allang blij zijn met een fit en vitaal lichaam dat me brengt waar ik heen wil en doet waarvoor het gemaakt is…

 3. Ik probeer mijn kinderen en degenen die ik liefheb het volgende bij te brengen:
  1) Het is niet wat je hebt, het is hoe je het draagt.
  2) Je bent wat je denkt, je wordt wat je droomt.

  Kijk eens wat vaker naar trinny and susannah!

  • Als er 2 mensen op de aardbol zijn die niets van mode kennen, zijn het zeker wel Trinny and Susannah ! Mensen leren anders kijken naar hun lichaam, dat kunnen ze wel. Maar hoe lang blijven die mensen zo denken? Interview ze eens een paar maanden erna. Ik ben er zeker van dat er van de hulp van Trinny and Susannah niet meer overblijft!

 4. Je hebt naar mijn gevoel de beste houding ten opzichte van kledij. Iets dat goed past, goed zit en waar je je goed in voelt. Dat vind ik de beste houding ten opzichte van kledij. Wat betreft die operaties die sommigen laten doen om te vermageren: ik ken net iets teveel mensen die gezondheidsproblemen hebben en geen normaal leven meer hebben enkel omdat ze wilden vermageren. Niet met mij. Al dat gedoe om te vermageren en het zorgt er niet echt voor dat je leven echt beter wordt. Anders, dat wel. Als je overal moet nadenken wat je mag eten en hoeveel je mag eten om dan toch nog ongemakkelijk te zijn zelfs al let je nog zo goed op, dan is de pret er rap af.
  Ik verafschuw ook mezelf maar ik weet dat dit niet zal veranderen door veel aandacht te krijgen van vrouwen.

  • Ik zeg ook niet dat je “mager” moet zijn om als mooi beschouwd te moeten worden. Ik zie vaak dikkere vrouwen die ontzettend knap zijn ! Waar ik gerust mijn hoofd eens voor omdraai. Je moet je “goed” voelen en dan pas straal je. Dat heb je zelfvertrouwen waar iedereen jaloers op zou zijn.

   Voor operaties ben ik niet. Die dame die ik bespreek eet: een halve sandwich, een tas soep met een paar groenten, een banaan en dan ’s avonds een 4de avondeten wat een normale persoon zou eten. Dat zou ik mezelf NOOIT willen aandoen.

 5. Ik verafschuw jou totaal niet, ik ga niet zeggen dat jij dat ook niet zo zou moeten voelen want je voelt het nu eenmaal zo. Weet wel dat ik je een buitengewoon sexy vrouw vindt. Zelfvetrouwen kan je niet zomaar hebben, maar een tikkie meer van je blogkant naar real life zal best lukken moeten. Trust me.

 6. Wie tevreden is met zichzelf, straalt dat ook uit, krijgt daarvoor positieve aandacht terug. En daarvoor in ruil weer meer zelfvertrouwen. 🙂

  Gegeven natuurlijk dat je die aandacht wel wil natuurlijk.

  Niets moet. Misschien ben je niet de persoon die het helemaal niet ziet zitten om met een fleurig kleedje in het midden van de belangstelling te staan. En da’s best ok.

  Neemt niet weg,
  Misschien zou je een keertje een kleedje toch niet laten hangen.
  Waarom niet?
  ’t Is toch uiteindelijk maar geld.
  En… wie weet, bevalt het je juist wel!

  Een mens kan zichzelf soms verbazend goed verrassen! 😉

 7. Ook ik ben akkoord met Danique…
  Verder neem ik vaak foto’s van een dame zoals jouw vriendin… 50 kg vermagerd, vol zelfvertrouwen. Ik herken veel van het ganse verhaal.
  Kledij is een hele belangrijke factor voor zelfvertrouwen. Als je je goed voelt in je kleren, dan straal je dat uit. Je sexy voelen heeft helemaal niets te maken met de diepte van een décolleté…

 8. Wat hier ook heel erg typerend naar voren komt, je blog. Ik herken dat ook wel een beetje bij mezelf. Ontzettend goed uit de hoek komen op je blog, maar in real life iets minder. Neerpennen is ook gemakkelijker dan gewoonweg doen. Je komt ontzentend zelfzeker over, je bent één van de weinige die zelfportretten toont, zowaar half naakt. Wij probreren altijd iets meer te zien maar komen van een kale reis thuis. (allez, ik probeer toch altijd iets meer uit je foto’s te halen 🙂 ) Daarmee kan ik ook altijd moeilijk geloven als je dingen schrijft als: ‘mocht je mij willen vinden zit ik meer op het toilet of in de hoek van de zaal’
  Jou zou ik verwachten, al dansend op stoelen en tafels.
  En zwart is inderdaad wel bedoeld als feestkleding, maar ik denk dat jij heel mooi zou staan in een gekleurd kleedje. Ik ken nog een fijne winkel, anders zullen we daar eens samen naartoe gaan. Gewoon om jou wat meer zelfvertrouwen te geven. 🙂

 9. Herken mezelf volledig in je postje, en kan enkel bevestigen dat zelfvertrouwen veel meer doet dan een mooi uiterlijk. Maar als je dan toch een mooi uiterlijk hebt, zou je vanzelf zelfvertrouwen moeten krijgen, maar je moet natuurlijk eerst van je eigen lichaam houden voor je van iemand anders kan verwachten dat-ie het een beetje leuk vindt hé.
  Moeilijk!!!

 10. Het feit dat je op je blog en in de meeste van je blogposts als een spitse en scherpe zelfstandige vrouw met zelfvertrouwen overkomt moet toch wijzen op het feit dat er zelfvertrouwen in je verscholen zit. Het is natuurlijk gemakkelijker om vanachter een scherm of een tekst vol zelfvertrouwen over te komen. Het feit dat je je foto’s post ook al komen ze uit een selectie, getuigt van “guts”.
  De kiem sluimert. Het komt er op het juiste, gepaste moment wel uit. Enkel nog de juiste trigger vinden? Kinders? Een lief? Job? ….. Dat komt heus wel!

 11. Ik ben het met je eens dat het niet altijd de knapste mensen zijn die het zelfverzekerdst overkomen. Ik ben ervan overtuigd dat het vooral met uitstraling te maken heeft. Iemand voelt zich goed, en daarom is diegene ontspannen en zichzelf, waardoor de aantrekkingskracht op anderen toeneemt.

  Sommige mensen voelen zich beter als ze wat gedronken hebben met alcohol. Sommige mensen door af te vallen. En anderen voelen zich alleen goed als ze bij mensen zijn die ze goed kennen of waar ze juist niks om geven (zoals ik). Maar uiteindelijk draait het steeds om uitstraling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s