Druk(te)

De laatste 3 weken draai ik een dubbele shift op het werk. Eén van mijn collega’s is onverwachts ziek gevallen. En aangezien ons team uit minder bestaat dan het aantal vingers op één hand, zit ik letterlijk en figuurlijk te verzuipen in het werk. Ik hou van mijn werk. Ik hou van stress. En hoewel ik zit te zuchten als de telefoon voor de 50ste keer rinkelt, mijn collega aan mijn mouw zit te trekken en ik ondertussen 5 zéér zéér dringende belangrijke dossiers snel moet afhandelen, geniet ik er stiekem toch van. Ik hou van die druk. Zeker als ik het allemaal in de hand heb. De laatste dagen verloopt het wat moeizamer door de vermoeidheid, maar ik blijf overeind. En dat is heerlijk.

Ik heb altijd van stress en drukte gehouden. Bij examens en presentaties was ik één van de enigste die met plezier naar die momenten uitkeek. Hoewel ik ontzettend verlegen ben, genoot ik met volle teugen van een presentatie. Ik was er dan ook telkens (zeer) goed voor voorbereid. Ik kende alles en er kon mij weinig tot niets gebeuren. Ik wist alles. Ik wist wat er van mij verwacht werd en slaagde dan ook (meestal) vlekkeloos in mijn opzet.

Langs de andere kant haat ik dan wel weer drukte. Een hoop mensen op één plein beangstigt mij. Om die reden ga ik ook niet graag naar festivals of concerten. Ik heb altijd het gevoel dat iedereen naar mij zit te kijken bij de minste beweging dat ik maak. En dus ga ik zelden naar een festival of concert. En als ik ga dan beweeg ik zo min mogelijk. Kwestie van zo weinig mogelijk op te vallen. Vaak krijg ik er opmerkingen over. “Hoe kan je nu niet bewegen bij muziek?”. Ik snap hun reacties wel. Maar ik kan mij niet loslaten. Ik kan niet genieten op een festival van muziek. En dus ga ik niet meer zo vaak. Het is geldverkwisting en achteraf voel ik mij keer op keer slecht omdat ik mijn geest weer laten winnen heb.

Maar vanaf het moment dat ik mij van de drukte kan verplaatsen, kan ik er wel van genieten. In de trein bijvoorbeeld. Er zit ook veel volk maar ik heb wel de illusie dat ik alleen zit als ik mijn ogen sluit en naar mijn muziek luister. Op die plaats kan ik mij (gelukkig) wel laten gaan. Dan bewegen mijn benen en armen op de muziek. Mijn handen bootsen elke solo na. Wat mensen van mij denken, boeit me op dat moment niet. Ik sluit mijn ogen en laat me meeslepen door de muziek. Van metal tot klassieke muziek. Hetzelfde voor treinstations waar ik mij op een rustige plaats zet en naar de drukte kijk. Daar kan ik van genieten. Zolang ik mij er mij er zelf maar niet in bevindt.

Op menselijk vlak verafschuw ik wel het woord “druk”. Daarom dat ik ook al (veel) te lang geen relatie meer heb gehad. Ik dumpte ooit mijn grootste liefde omdat ik niet meer met de druk om kon. Hoewel er op onze jonge leeftijd nog geen sprake was van druk, had ik toch het gevoel verstikt te worden. Niet door hem, maar omdat ik dacht dat er druk was. Je kan het ook wel eens bindingsangst noemen. Ik had schrik. Ik was bang. Bang dat ik het allemaal niet zou aankunnen.

De ingebeelde druk is er met de jaren niet op verbeterd. Daarom dat het mij nog minder goed lukt om een relatie aan te gaan. Van op kilometers afstand ruik ik al de druk. De druk om er goed uit te zien. Om goed te kunnen kussen. Om goed te zijn in bed. Om een leuke stem te hebben. Om lief te zijn. Om er sexy uit te zien. Om creatief te zijn. Enzoverder. Ik hou niet van die druk. Hoewel ik maar al te goed besef dat ik nooit perfect zal zijn (zoals niemand nota bene), wil ik toch  proberen om het beste uit mezelf te halen. Ik wil me smijten. Voor 200%. Aan een jongen waar ik van hou. Maar het is moeilijk om om te gaan met druk. En tot nu toe heeft de schrik van de druk het altijd gewonnen van de liefde.

Ik ben bang. Bang van de druk en dat ik het uiteindelijk niet zal aankunnen. Dat er een vrouw zal zijn die er beter uit ziet dan mij. Die beter kust. Die beter is in bed dan mij. Die een leukere stem heeft. Die liever is, sexier is en nog creatiever is dan mij. Ik ben bang dat mijn vriend dat ook zal merken en uiteindelijk er met die ander vandoor zal gaan.

En dus pas ik voor relaties. Voorlopig toch.

Ik ga eerst op mañana-leerschool in Spanje.

Advertenties

13 reacties op ‘Druk(te)

   1. Met jouw uiterlijk en muzikale uitstraling ben jij aantrekkelijk voor alle mannen. Maar in Spanje zullen vooral de Spaanse mannen op jou afkomen.
    Zoals ik al schreef ik verberg mij gewoon tussen de Amsterdamse regendruppels.
    Lieve groet

 1. Die solo’s spelen op de trein, hmmm, ik ken dat maar dan met gitaar! Het is de de ideale plaats om met de bladmuziek voor je en het studiestuk op de i-Pod te oefenen!

 2. Verwar je druk en drukte niet? Ik heb de indruk dat je goed met druk kan omgaan in heel wat situaties maar niet met drukte rondom je. Ik kan me er wel in herkennen maar toch verschillen we in sommige dingen. Veel werk schrikt me niet af. Integendeel. Daarom werk ik ook tijdens de zomermaanden zonder verlof te nemen. Weinig volk, veel werk en steeds moeite om termijnen te halen. Dat zijn de momenten waar ik echt kan doorwerken en lange dagen doe. Zolang ik kan doorwerken en niet gestoord wordt ben ik tevreden. Zet me dus niet ergens waar ik constant kan onderbroken worden door telefoons. Dan kom ik niet vooruit. Daarin verschillen we blijkbaar. Ik kan me wel niet van de indruk ontdoen dat je liever niet in groep werkt. Daarvoor ben je teveel een perfectionist. In alles dat je doet – dus ook als het om relaties gaat.

 3. ‘Die beter kust. Die beter is in bed dan mij.’ Tja, dat ga je nooit weten en hij ook niet. Tenzij hij vreemd gaat, dan komt hij dat te weten. Maar dan hoeft het voor jou ook al niet meer, vermoed ik. Het leven zit soms moeilijk in elkaar.

 4. Alimonia,

  Probeer ne keer een spanjaard zeg! tot spijt voor wie het benijd, maar misschien wordt je er rustig van na al die drukte…! 😉
  grtjs, Da,iel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s