Fotoboek fotofabriek review

De meeste onder ons weten het wel. We trekken véél te veel foto’s en daarna doen we hier niets meer mee. We drukken met geluk misschien hier en daar wat foto’s af, maar met de rest doen we niets. En daar gaat dan ook een deel van de herinneringen verloren ! Vroeger namen de mensen bewuster foto’s. Ze konden niet kiezen welke dat ze afdrukten of welke niet. Het was gewoon het hele rolletje. Deze kwamen dan netjes in fotoboeken terecht. Héél veel werk, maar wat moesten ze vroeger ’s avonds doen? Geen televisie-verslaafden, geen GSM-verslaafden, geen instagram, geen facebook,…Bij speciale gelegenheden snuffelen we nog eens in deze oude fotoboeken. Nostalgie. Pure nostalgie. Op sommige foto’s staat langs de achterkant wat geschreven. De plaats en het jaartal waar genomen. Soms staat dit zelfs naast de foto. Maar wie maakt nog zo’n fotoboeken? Bijna niemand. Véél te tijdrovend.

Ik druk meestal mijn foto’s na een vakantie af. Maar meestal pas enkele maanden, soms zelfs jaren erna. Ik wacht meestal op een actie om ze goedkoop te kunnen afdrukken. Maar tegen die tijd ben je alles al vergeten. Je weet niet meer waar je de foto’s hebt genomen. Je weet de naam van het gebouw niet meer. Je weet niets meer. Zeer jammer want toen je op vakantie was kende je de hele streek uit je broekzak !

Ik wou al langer dan vandaag eens een fotoboek maken. Per vakantie 1 dik en mooi boek met hier en daar wat uitleg erlangs. Maar het kwam er nooit van. Tot ik gecontacteerd werd door fotofabriek.nl zelf. Ik mocht van hen gratis een fotoboek maken ! Daar zeg ik natuurlijk geen 2 keer neen tegen. Ik hou wel van kritiek/commentaar te leveren.

Eerst vroeg ik mij af welke foto’s ik in het fotoboek wou. Ik twijfelde. Vakantiefoto’s of toch maar mijn zelfportretten? Ik kon moeilijk mijn narcistisch kantje ontwijken en besloot voor de beste zelfportretten te gaan. Aangezien ik een paar maanden geleden al mijn foto’s zo goed als kwijt was, was dit wel een uitdaging. Ik moest ze eerst bij elkaar zoeken ! Dit op zich duurde al een eeuwigheid. Want soms had ik ze wel, maar had ik de bewerkte foto’s niet meer. Jammer genoeg heb ik altijd “kleine” foto’s op mijn blog geplaatst. Anders had ik ze daar rechtstreeks van kunnen genomen hebben. Soit.

De site van fotofabriek.nl is zeer overzichtelijk en uitnodigend. Enkel de keuze tussen de verschillende fotoboeken was voor mij moeilijk. Ga ik voor een standaard boek of een deluxe boek? En neem ik een vierkant, een staand of een liggend? En welk formaat? S, M of Large? Of misschien toch XXL? Uiteindelijk na veel wikken en wegen (en proberen) koos ik voor een standaard boek – liggend – L. Voor € 16,99 heb je een boek met afmetingen van 30x21cm voor standaard 24 pagina’s. Ik breidde mijn fotoboek uit met 26 extra pagina’s en kwam neer op een prijs van 29,99 EUR (zonder verzendingskosten).

Alvorens ik aan de slag kon gaan, diende ik de software te installeren. Dit ging zonder enig probleem. Nog voor je begint, dien je te kiezen voor welk fotoboek je gaat. Bij elke fotoboek krijg je wat meer uitleg. Dit is duidelijk (achteraf kan je zelfs het fotoboek aanpassen naar een ander formaat. Bv. van standaard naar deluxe)

Fotofabriek software 1Je krijgt ook duidelijk inzicht in de standaardprijs.

Fotofabriek software 2
Daarna kies je of je zelf je fotoboek wenst te maken of dat de software je fotoboek zelf samenstelt met de foto’s die je selecteert. Ik koos voor optie 1.

Fotofabriek software 3
En dan kan het echte werk beginnen !

Fotofabriek software 4Ik moet eerlijk toegeven. Ik heb wat gevloekt met de software van fotofabriek.nl.
Een echte computerleek ben ik niet. Ik een vorig leven heb ik nog websites gemaakt met flash maar zelfs voor iemand als ik vond ik deze software-toepassing helemaal niet handig. Ik kan niet vergelijken met andere softwares. Dit was mijn eerste ervaring met het maken van een fotoboek, maar ik zou het geen tweede keer meer doen. In het totaal ben ik een ganse dag + nacht bezig geweest met het fotoboek aan te maken. In het begin kreeg ik een foutmelding die ervoor zorgde dat ik de geplaatste foto (of zelfs pagina) niet kon verwijderen. Ik werd hier lichtjes ambetant van ! Er zat niets anders op dan opnieuw te beginnen. Na een tijd kreeg ik door dat door te saven dit wel opgelost kon worden !

Als je een foto van de linkerkant op het fotoboek plaatst, krijg je dit:

Fotofabriek software 5Ligt het nu aan mij of ben ik de enigste die dit onlogisch vindt? Ik verwacht dat de foto het hele blad automatisch opvult, toch? Je kan de foto’s wel handmatig vergroten. Maar mijn probleem zit er in het feit dat je niet goed kan zien of de foto’s dan op dezelfde hoogte staan? Ik vind het niet prettig werken op deze manier !

Fotofabriek software 6En daarom koos ik dan maar om te werken met de voorgemaakte sjablonen (te vinden aan de rechterkant). Resultaat: véél beter ! Enig minpuntje is als je de foto wenst te deleten en je drukt op “delete” dan verdwijnt het sjabloon ook. Je moet werken met rechtermuisklik en “foto verwijderen”. Daar heb ik toch ook soms mee gevloekt.

Fotofabriek software 7
Waar ik nog mee gevloekt heb, zijn de randjes die ik rond elke foto wou. Ik koos voor elke foto een zwarte achtergrond en wou rond elke foto een wit kader. Wat ik ook probeerde, het lukte mij niet altijd ! Ik heb gevloekt en getierd tot het lukte. Wat de truk is weet ik nog steeds niet….(volgens mij moet je eerst “rand” aanduiden voor je sjabloon kiest maar wat als je een rand achteraf wilt bijvoegen??)

Soms ging het dus wel:

Fotofabriek software 8En soms dus helemaal niet:

Fotofabriek software 9Frustratie alom !

De tips die rond het fotoboek stonden, waren daarentegen wel leuk gevonden. Maar ook hier heb ik kritiek op. Wil je deze verwijderen en druk je op “delete” dan moet je oppassen dat je  dat je foto op de achtergrond niet verdwijnt. Ook via het rode kruis lukte mij dit niet altijd.

Fotofabriek software 10Fotofabriek software 11Fotofabriek software 13 Over de cover heb ik ook nog een kleine opmerking. Het was niet mogelijk om 2 foto’s op de cover te plaatsen. Bijvoorbeeld één op de voor- en één op de achterkant. Dit heb ik in photoshop zelf moeten maken. Maar de meeste gewone mensen hebben dit niet ! Wat moeten zij dan doen? De foto werd gewoon uitgerokken. Maar dit wou ik niet.

Fotofabriek software 14
Dit wou ik wel maar kon ik enkel én alleen bemachtigen met de hulp van photoshop:

Fotofabriek software 15
Onder elke foto wou ik een datum plaatsen. Ook hier moet fotofabriek.nl een oplossing voor vinden. Dit moet gemakkelijker kunnen. Er moet een mogelijkheid zijn om onder elk kader op dezelfde plaats een tekst te kunnen zetten !

Bij het drukken op “bestel product” kreeg je een lijst met eventuele opmerkingen/fouten. Dit komt te laat in mijn ogen. Je verwacht op dat moment geen problemen meer. Ik kreeg bij de eerste keer ik dit gedaan had, véél foutmeldingen. Op dat moment schoot de moed in mijn voeten !

Fotofabriek software 16Bij elke foto (met onvoldoende kwaliteit) staat er wel een waarschuwing, maar daar let je niet op.

Fotofabriek software 18En bij één klik hierop krijg je meer detail:

Fotofabriek software 19Goed. Nadat ik alle fouten had opgelost kon ik het fotoboek opladen & doorsturen.
En dan krijg je ineens dit scherm:

Fotofabriek software 20Je moet dus al best op voorhand geregistreerd zijn. Voor mij was dit de druppel in de emmer… Maar bon. Ik registreerde mij en kon gewoon verder. Dan is het een kwestie van geduld te hebben.

Pas helemaal op het einde kom je te weten hoeveel de fotoboek je zal kosten. Dit is in mijn ogen weer veel te laat. Dit zou al moeten verschijnen als je pagina’s toevoegt !

Een paar dagen later arriveerde de fotoboek. Netjes ingepakt. Ik heb gewerkt met 1 blad zwart/wit foto’s en de volgende pagina’s met kleur. Dit gaf een heel leuk cool effect.

En dit is hem dan, mijn allereerste fotoboek:

De cover:

fotoboek 1Het eerste blad. fotoboek 2En al de rest (enkele voorbeelden):

fotoboek 22fotoboek 21fotoboek 20fotoboek 19fotoboek 18fotoboek 17fotoboek 16fotoboek 15fotoboek 14fotoboek 13fotoboek 12fotoboek 11fotoboek 10En de laatste pagina:

fotoboek 9De achterkant. Met barcode. Tegen betaling kan deze wel verwijderd worden.

fotoboek 8Beetje jammer als je de pagina’s te veel “plat” drukt:

fotoboek 3Ook spijtig dat de kaders niet overal hetzelfde zijn. Dit had ik wel kunnen zien bij de opmaak maar ik vind dat de software hiervoor gebruiksvriendelijk moet zijn !

fotoboek 4De softkaft fotoboek 5Jammer genoeg staan er hier en daar wat krassen op !

fotoboek 6En nog één….

fotoboek 7Een leuk extra’tje is dat ze een digitaal fotoboek gratis (!) aanbieden. Dan kan je online door je fotoboek bladeren. Erg leuk ! Dit is, als ik mij niet vergis, wel nadat je de bestelling hebt gedaan. Je kan hem dan ook doorsturen naar anderen of op je site plaatsen. Aangezien mijn echte naam op de cover staat, kan ik dit jammer genoeg niet. Update: ik kan hem wel jullie mailen. Geef me even een seintje en ik mail hem !

Conclusie: In het algemeen ben ik blij met mijn fotoboek. Voor 29.99 EUR (zonder verzendingskosten) heb ik een leuke fotoboek met héél veel foto’s. De volgende keer zou ik misschien toch voor de harde cover kiezen. De kwaliteit is voldoende. Wel jammer van de krassen. Ook jammer van de (voor mij toch) ongebruiksvriendelijke software. Als ze dit nog kunnen verbeteren, zal ik de volgende keer zeker fotofabriek.nl voor mijn volgend fotoboek kunnen gebruiken !

P.S Met de software kan je nog véél meer dan ik heb getoond. Zo kan je ClipArts toevoegen en gebruik maken van leuke frames, achtergronden of randen. Ik heb hier wat mee gespeeld en het is erg leuk. Maar voor een semi-professioneel fotoboek blijf je hier best van af. Voor vakantie-boeken is dit wel erg leuk ! Maar ook hier geldt dat het niet altijd gebruiksvriendelijk is. Zo had ik een clip art ergens geplaatst en was mijn achterliggende foto hierdoor vervangen…. Beetje frustrerend.

fotoboek 23

Advertenties

24 reacties op ‘Fotoboek fotofabriek review

 1. Graag ontvang ik jouw digitale fotoboek.
  Ik beloof je dat ik jouw andere naam niet wereldkundig zal maken.
  Tenslotte blijf jij bij mij altijd nummer 1Alimonia.

  Hier in Nederland is veel ophef over Heleen van Royen met haar boek vol selfies.
  Maar jouw boek zal altijd authentiek, uniek, origineel en bijzonder blijven.

  Verwachtingsvolle en hoopvolle groet,

   1. Snel naar mijn mailbox gesneld, wilde ik vooral de foto van pagina 54 bewonderen.
    Tot mijn spijt werkt meegestuurde de link uit de email niet, iets met toegangsrechten ofzo.
    Hoe ga ik deze teleurstelling nu ooit verwerken?

    Misschien dat je ons allen met een volgend blog kunt verblijden?

    Verwachtingsvolle groet,

       1. Het Huwelijk

        Toen hij bespeurde hoe de nevel van de tijd
        in d’ogen van zijn vrouw de vonken uit kwam doven,
        haar wangen had verweerd, haar voorhoofd had doorkloven
        toen wendde hij zich af en vrat zich op van spijt.

        Hij vloekte en ging te keer en trok zich bij de baard
        en mat haar met de blik, maar kon niet meer begeren,
        hij zag de grootse zonde in duivelsplicht verkeren
        en hoe zij tot hem opkeek als een stervend paard.

        Maar sterven deed zij niet, al zoog zijn helse mond
        het merg uit haar gebeente, dat haar toch bleef dragen.
        Zij dorst niet spreken meer, niet vragen of niet klagen,
        en rilde waar zij stond, maar leefde en bleef gezond.

        Hij dacht: ik sla haar dood en steek het huis in brand.
        Ik moet de schimmel van mijn stramme voeten wassen
        en rennen door het vuur en door het water plassen
        tot bij een ander lief in enig ander land.

        Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
        staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
        en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
        en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

        Zo gingen jaren heen. De kindren werden groot
        en zagen dat de man die zij hun vader heetten,
        bewegingloos en zwijgend bij het vuur gezeten,
        een godvergeten en vervaarlijke aanblik bood.

 2. Je boek ziet er mega cool uit! Helemaal jezelf met knappe foto’s. Je beschrijving is fantastisch, zo voel ik me ook bij het maken van een album maar kan het niet zo beschrijven. Super knap!

 3. Ik koop nog steeds albums van Henzo waar je de foto’s zelf moet inplakken. Ik vind dat het leukst omdat je er allerlei zaken bij kunt kleven, zoals postkaartjes, ticketjes van musea, een plaatselijk muntje enz. Maar ik herken alleszins het probleem wel dat je hierboven noemt: ik maak de foto’s soms jàren later af (er kruipt zoveel tijd in de selectie! en dan bewerk ik ze nog niet eens…) en dan ben ik inderdaad vergeten waar en wanneer ze precies genomen zijn. Overigens was ik begonnen met die informatie erbij te schrijven met zo’n zilveren pennetje, maar dat heb ik na één à twee albums opgegeven, waardoor er nog 4 van commentaar voorzien moeten worden (dat gaat over een periode van zo’n vijf jaar.)
  Eén keer heb ik een digitaal album gemaakt via Het kruidvat. Ik geloof dat dat een beetje werkt zoals fotofabriek. Je moest ook de software installeren en dan puzzelen. Ik vond dat wel plezant, maar tegelijk vind ik dat zo’n album minder charme uitstraalt – voor reisfoto’s dan toch. De foto’s die jij in het album geplakt hebt, komen meer tot hun recht in zo’n boekje dan in zo’n groot wit album waar je niet of amper kunt puzzelen met de lay-out. Als het trouwens lukt om te mailen, zou ik jouw album ook graag eens willen zien 🙂

  1. In een ideale wereld zou ik dus ook met foto-albums willen werken waar je alles netjes in plakt en er dingen bijschrijft… Maar daar leef ik blijkbaar niet in 🙂 Ik bewerk wel al mijn foto’s voor ik ze afdruk. Maar daar steek je dus HEEL veel tijd in ! Misschien moeten ze eens fotoalbums maken waar je plaats hebt om dingen in bij te plakken. Werken met lege bladzijdes….

   Dank u voor het compliment. Ik probeer de link door te mailen maar volgens Rob werkt hij niet 😦

   1. Bij mij werkt het album wel! De meeste foto’s zag ik al op jouw blog, maar een aantal geloof ik nog niet. Heel erg mooi, hoor! Ik kan inderdaad wel geloven dat die nabewerking veel tijd vergt. Op zo’n momenten ben ik blij dat ik nog steeds geen photoshop geleerd heb… 😉 Uiteindelijk is het doel van mijn foto’s voorlopig ook enkel om herinneringen te bewaren – dan hoeven ze niet ideaal te zijn qua belichting e.d.

   1. Je weet dat ik van jou en je foto’s houd.
    Maar je bent ook uitzonderlijk in je verhalen over en rondom foto’s.

    Binnenkort begint mijn werkzame leven weer.
    Jouw blog is daar dan een fijne onderbreking in.

    Vriendelijke groet,

    1. Geen vakantieverhalen deze keer. Doe ik normaalgezien ook niet. Boedapest was de enigste uitzondering hierop.

     Er komen nog wel foto’s van Malaga en een nieuwe foto (die ook al te bewonderen viel in de fotoboek).

     Geduld. Geduld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s