De plantendief

Terwijl de helft van de bevolking zich druk maakt over de Syrië-kwestie, heb ik wel iets anders om mijn hoofd over te breken. Nu weet ik niet of het een klein beetje revanche was door mijn laatst geschreven post of dat het gewoon toeval was. Maar ineens werd ik het gewaar. Ik miste iets. Ik voelde mij bloot. Bekeken zelfs. Ik checkte even. Kleren had ik aan. Oef. Dus het moest wel iets anders zijn. Ik keek rondom mij. En toen wist ik het. Onze plant op het werk was weg! Nu moet je weten dat we sinds enkele jaren planten in ons gebouw hebben staan. Van die grote planten waar je qua onderhoud totaal geen last van hebt. Het enigste waar we voor moeten zorgen is dat we het mannetje dat de planten verzorgt één keer in de maand binnenlaten. Hij doet dat goed, de plantenverzorger. Elimineert de gele bladeren, checkt het waterpeil, veegt het stof van de bladeren en herinnert ons eraan dat planten geen liefhebbers van koffie zijn. Dus zeker geen klagen over hem! Integendeel.

Ik hou wel van planten. Toch als ik ze niet moet verzorgen. Want er is altijd wel iets dat ik mis doe. Teveel water, te weinig licht, … Noem maar op. Ik snap er niet zoveel van. Nog voor het alom bekend was dat ik een ongewilde plantenkiller was, kreeg ik een klein half jaar geleden van een collega een bonsai. Een vervroegd cadeau voor mijn verjaardag. Langer dan 3 weken heeft de plant niet geleefd. Nuja eerlijk toegegeven het is niet de meest makkelijke plant !

Herkansing kreeg ik van deze lieverd die sinds kort op mijn bureau staat.

unnamed

Ja hij steelt de show met zijn kapsel. En aandacht krijgt hij voldoende. Maar zouden de mensen soms voor hem of voor mij komen?, vraag ik mij soms af.

De grote planten rondom mij overleven het al die jaren ook wel. Het is heerlijk om tussen het groen te zitten. Maar vandaag is mijn plant verdwenen. Nu dat denk ik toch want mijn collega’s kunnen het me niet bevestigen. Ja er staan planten. Maar waar en hoe, dat weten ze weer niet. Zucht!

Nu niet getreurd. Maandag staat mijn plant terug op zijn oorspronkelijke plaats. Dan kan iemand anders eens op zoek gaan naar “zijn” plant.

Plantendief, ik vind je wel !

unnamed II

3 gedachtes over “De plantendief

  1. De planten die bij mij op het werk staan, heb ik bijna allemaal zelf gekocht en onderhoud ik ook meestal zelf. Behalve wanneer ik met verlof ben, neemt een collega het over. Ik ben daarmee begonnen met de eerste verhuis: toen kwamen we in een hypermodern gebouw terecht met airco en de gekende droge lucht. Planten hielpen daar … enorm. Voor ik het goed en wel besefte, had ik een kast vol planten. Niet dat ik nu echt groene vingers heb: er zijn planten die niet overleven maar het merendeel houd het toch lang vol. Een middelmatige tuinier dus. Na de tweede verhuis heb ik een deel van mijn planten mee genomen en een deel naar huis gebracht. De tweede verhuis was een groot contrast: waar we eerst constant zon hadden omdat we in een gebouw werkten met ramen van de vloer tot aan het plafond (en aangezien die airco zelden goed werkte mochten we tijdens de zomer ook nog eens werken in temperaturen tot 40° terwijl collega’s aan de andere kant van het gebouw verkilden in een ruimte waar het constant … 15 ° celcius) dan werken we nu in een gebouw met kleinere ramen en volledig ingesloten waardoor we nog zelden de zon te zien krijgen. Voor planten die veel licht nodig hebben een ramp. Toch heb ik er nog steeds een tiental planten staan die het er na 3 jaar goed doen. Het wordt door de collega’s gewaardeerd: zonder planten is het een minder aangenaam werken en ongezonder.
    Een bonsai is heel moeilijk te onderhouden. Dat zijn één van die dingen waar ik (ook) niet in slaag om ze lang goed te houden. Ooit heb ik er een keer aan begonnen maar het vraagt heel veel geduld en je moet er elke dag mee bezig zijn. Het is dus geen plant die je op het werk zet want dan gaan die gegarandeerd dood.

    • Dat is wel heel tof dat je zelf planten naar het werk brengt. Ik zou dat ook leuk vinden als mijn collega’s dat zouden doen. Maar mijn collega’s zijn er minder mee bezig…als ik er een paar dagen niet ben, is er niemand die mijn plant van water voorziet….Ach ja !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s