Regels openbaar vervoer

Na 12 jaar gebruik van het openbaar vervoer kan ik mij een ervaren gebruiker noemen. Het is iets praktisch, maar soms ook een pot van ergernissen. En dan doel ik niet op de vertragingen, stakingen of afschaffingen van de NMBS. Nee ik heb het enkel en alleen over de gebruikers ervan. Mensen zoals jij en ik. Gewone werkende mensen die vaak de trein moeten nemen naar hun werk.

Als je voor de allereerste keer de trein neemt, dan kan je onmogelijk de regels van het openbaar vervoer kennen. Maar na al die jaren denk ik de regels eindelijk te kennen.

Ik vat ze hier even samen voor jullie:

 • Niemand heeft een vaste plaats in de trein en of bus. Je hoeft dus met niemand rekening te houden. Heerlijk toch die vrijheid, toch? Soms zullen mensen vreemd opkijken. Maar dat is normaal. Een ander onbekend gezicht. Dat zijn de routine pendelaars niet gewoon. Voel je niet ongemakkelijk. Het is strikt normaal.
 • Als je als eerste uit de trein wilt stappen, hoef je niet op voorhand aan de deur te gaan staan. Mensen die aan de deur staan, zijn mensen die niet graag zitten. Ze kijken ook graag naar buiten zonder hun hoofd te moeten draaien. Duw deze mensen gewoon opzij als je wilt uitstappen. Ze zijn niet kwaad, enkel geïrriteerd omdat je hen stoort terwijl ze aan het dagdromen zijn.
 • Als je een lege plaats ziet, dat moet je hier zeker niet gaan zitten. Dit is verdacht. Ga beter bij andere mensen zitten. Dit is veel veiliger !
 • Ook je handtas of rugzak is na een werkdag moe. Ook hij/zij kent emoties en dus zet je deze dingen niet op de grond. Je zet ze lekker naast je op de bank. Dat daardoor een persoon op de grond of op de trap moet zitten is bijzaak. Andere mensen hebben hier begrip voor. Ze zullen een beetje blazen en boos kijken, maar dit is normaal. Ze zijn jaloers op het feit dat je een rugzak of handtas hebt. Wedden dat ze tegen volgende keer als je ze ziet een rugzak of handtas hebben gekocht?
 • In de trein of bus is het de gewoonte om met je partner, beste vriend(in), buur, huisbaas, chef,… te bellen. Praat zo luid mogelijk zodat iedereen je luid en duidelijk verstaat. Als je een ander taal spreekt dan Nederlands of Frans, overdrijf dan een beetje. Want het is zo stoer als je een derde taal machtig bent.
 • Het is verplicht om rond 17u kebab/frietjes in de trein te eten. Een broodje is not done. Het moet iets zijn dat lekker ruikt. Zo prikkel je de speekselklieren van je medemens. Ze zullen je hiervoor dankbaar zijn !
 • Wanneer je een hoofdtelefoon hebt, zet je deze best niet op. Je bent verplicht om je muziek te delen met anderen. Niets zo fijn als samen op de trein te genieten van nieuwe muziek.
 • Als je tegenover iemand gaat zitten, dan gun je deze persoon geen blik. Geen glimlach. Dit zou verkeerd kunnen geïnterpreteerd worden. Enkel als de trein meer dan 75 minuten vertraging heeft, mag je mensen beginnen aan te spreken. Ervoor doe je dat best niet ! Mensen worden niet graag gestoord terwijl ze de krant aan het lezen zijn, spelletjes op hun GSM aan het spelen zijn, internetten op hun ipad of aan het slapen zijn. Heb hier aandacht voor !
 • Wanneer je op weg bent naar de luchthaven, dan neem je best de piekuurtreinen waar de werkende mensen op zitten. Zo kunnen de werkende mensen toch ook genieten van je vakantieplannen. Praat erg luid over je vakantieplannen en zet je grote valies netjes naast jou. De voorziene plaatsen voor koffers/rugzakken moeten enkel gebruikt worden als de trein maar voor 10% bezet is.

Ik wens je een prettige treinreis !

10 gedachtes over “Regels openbaar vervoer

 1. Humoristisch bedoelt al heb je blijkbaar nog nooit iets kwijt geraakt in de trein. Ik leg al jaren niets meer in de voorziene plaatsen: het zijn bij uitstek plekken waar een handig iemand misbruik van kan maken om te stelen. Mijn rugzak hou ik liever onder mijn stoel en soms, als er niemand naast me zit, op de zetel naast me. Liever onbeschoft dan zonder rugzak thuis komen (en tijd kwijt wegens aangifte moeten doen bij een vermoeide politieagent(e) die je al vlug duidelijk maakt dat de kans dat je ooit je bezit terug zal krijgen net ietsje groter is dan het winnen van het grote lot bij de volgende Euromillions trekking).
  Je vergat trouwens de doe-zoals-thuis regel: doe je schoenen uit en leg je voeten netjes in de zetel rechtover je. Neem gerust meer dan één zetel in: het oogt huislijk en gezellig en niemand zal er zich aan storen. Een echte pro neemt gemakkelijk 4 zetels in: behalve jezelf ook nog eens twee zetels voor bagage. Daar dient een zetel trouwens voor.

  • Ik ben wel degelijk al iets kwijt gespeeld (een oorbel – maar dan teruggevonden) en een vest (nooit nog teruggevonden). Dus ik zet/hang nooit nog iets op 🙂 Ik zet ook mijn rugzak op de grond en stevig vastgeklemd tussen mijn benen. En als er niemand meer opstapt, dan verdwijnt hij naast mij.

   De voeten op de zetels leggen…daar heb ik mij ooit eens toe laten verleiden. Het was toen 34 graden buiten, binnen was het lekker fris en er zat bijna niemand op de trein (in mijn wagon alvast niemand). Heerlijk was dat *bloos*

   • Er zijn dingen die je kan doen als er weinig volk op de trein zit. Iets op de rekken leggen, doe ik al lang niet meer want dan kan je veel kwijt spelen: sjalen, jassen, … Ook is mijn rugzak al eens gestolen geweest en dat was een duur en vervelend grapje. Behalve mijn medicijnen heb ik oa een nieuwe gsm moeten kopen. Alles samen was dat toch een grote som geld dus hou ik mijn rugzak sindsdien heel dicht bij.

 2. – Zonder geldig vervoersbewijs reizen,
  – de conducteur agressief benaderen,

  zijn de twee dingen waar ik mij vooral aan erger.

  Maar jou lijstje ga ik ook eens uitproberen ….

  Vriendelijke groet,

     • Wil je nog enkele? Ok. Roken op de trein is toegestaan ook al wordt dit nog nauwelijks gedaan. Wie wiet wil roken, gebruikt echter het best de toiletten. De rook en de geur blijft daar beter hangen.
      De trein is ook bij uitstek het vervoermiddel voor wie dronken is. Neem gerust enkele half liter blikken mee, consumeer ze tijdens de rit en vergeet vooral niet om je medereizigers te trakteren op gezellig dronkemanspraat.
      Het is toegestaan om tijdens de aankondigen van de treinbegeleiders kwaad te worden en ze uit te schelden voor al wat maar in je opkomt. Het treinpersoneel vind dat ongelooflijk schattig en kan dat absoluut waarderen.
      Stap nooit op tijd op. Ga op het laatst mogelijke moment het perron op en steek bij het instappen vooral al wie daar al een tijdje stond te wachten gerust voorbij. Zorg er ook voor dat je de deuren blokkeert wanneer ze toegaan. Het personeel heeft graag dat er met vertraging gereden wordt. Zijn de deuren reeds gesloten maar staat de trein nog in het station, ga dan vooral in discussie met het personeel en eis dat ze je toch nog op de trein toelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s