Red de wereld

U hebt ze vast ook al eens gezien, misschien zelfs al eens gesproken. De knappe jonge mannen en vrouwen in hun gekleurde T-shirtjes die willekeurige passanten aanspreken op straat. Ja, u kent ze wel. Die mensen waarvoor je een vroegere straat inslaat of een grote boog voor maakt. Maar soms verrassen ze je. Dan komen ze uit het niets met hun lieve snoet voor je staan. Meestal lach ik vriendelijk, verzin ik dat ik een druk leven heb en wandel zonder scrupules verder. Maar soms laat ik mij meeslepen in hun fantasieverhaal. Hun steevast geloof van de ideale wereld raakt mij elke keer opnieuw. Ik heb ontzettend veel respect voor hun toewijding, maar hoe lang zullen ze naïef blijven? Ooit komt er een dag dat ze net als ik de straat oversteken om de jongens & meisjes met gekleurd T-shirt te omzeilen. Want ooit beseffen ze dat de wereld niet te redden valt met een paar handtekeningen. Ooit verliezen ze hun vertrouwen in de vereniging waarvoor ze hun leven zouden gegeven hebben. Dan zullen hun ogen open gaan en zien dat de vele eurootjes niet naar de arme kindjes, de mooie zeehondjes of de eerlijke boeren is gegaan. Ooit komen ze zelf tot die vaststelling. Maar tot dan blijf ik vriendelijk lachen en laat hen in hun naïviteit geloven. Want het is schoon als je jong bent en nog gelooft in het redden van de wereld. Alleen al daarvoor zou je een handtekening en een paar euro’s geven.

20 gedachtes over “Red de wereld

 1. Ergens heb ik nog een pin uit mijn jonge naïeve leven liggen. Red Africa of zoiet. (Bij momenten) geloof ik nog altijd in het redden van de wereld, maar vanuit het basisprincipe dat mijn grootmoeder me leerde… wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. De wereld beteren begint aan je eigen voordeur.

 2. Aan de ene kant bij ik nog steeds zo’n naïeve idealist want elke maand gaat een bescheiden bedrag naar twee organisaties die beloven om de wereld te verbeteren. Anderzijds groeide het besef dat ik nooit genoeg zal verdienen om aan iedereen die ik in Brussel (bijvoorbeeld) tegen kwam die me om een kleine gift vraagt, te voldoen. Ik heb geleerd om nog zelden euro’s uit te delen op straat omdat ik anders zelf op het einde van de maand in moeilijkheden raakte. Wat uiteindelijk niet de bedoeling kan zijn.

 3. Het is tegenwoordig helaas de mode om idealisten het etiket van naïevelingen op te kleven. Het tegendeel is echter waar. Als men er zo over denkt, zullen zij natuurlijk niets bereiken. Het probleem ligt dus volgens mij bij zij die hen zo’n etiket opkleven.

 4. Alimonia,

  Ik geloof niet dat ik ze ooit tegengekomen ben in Nederland deze knappe jongens en meisjes in gekleurde T-shirts, maar goed het fenomeen op zich bestaat hier natuurlijk ook.
  Ik weet ook wel dat ik als persoon de wereld niet kan redden, toch geef ik regelmatig een kleinigheid aan een straatmuzikant of aan een of ander goed doel in de gedachte alle beetjes helpen en dat ik het zelf goed heb, maar ik omzeil het ook wel.

  met realistische groet,

  jeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s